skip to Main Content

Umetnički Projekat

Široj javnosti je bilo nepoznato da Stanislav Sharp nije realna, veċ izmišljena ličnost čiji je autor i protagonista  bio Djordje Milekić. Više od pseudonima, Sharp je bio umetnički projekat i eksperiment.

Fotografije Stanislava Sharpa su označene sa pečatom ROUGH PROOF (gruba kopija). U svetu ovaj pečat se koristi da se označi da nešto nije dovršeno, da nije spremno za objavljivanje. Sharp je obrnuo taj koncept i obeležavajuci javno svoje fotografije kao grube kopije izražavao svoj stav prema životu i radu u socijalističkoj Jugoslaviji koja se raspadala…

Smatrajući da je ideja i vizija važnija od tehnologije, Sharp je koristio za fotografisanje istočnonemački aparat Pentacon 6 i ORWO filmove kojima je istekao rok. Aparat je bio daleko od  kvaliteta Haselblada i ostalih skupih fotoaparata.

Projekat Stanislav Sharp se završava 2005. godine kada Djordje Milekić odlazi da živi i radi u SAD.

© Stanislav Sharp (a.k.a Djordje Milekic): Autoportret, 1987.
Stanislav Sharp, autoportret, 1987. Fotografija je snimljena u okviru projekta "Korak u budučnost", za kompaniju Honeywell Bull (Agencija Spectra), gde su poznati beogradski intelektualci pozirali u kostimima iz XIX veka. Fotografija u originalu je imala crnu traku preko očiju. Sharp, u uniformi srpskog oficira, simbolično nije hteo da gleda u budućnost Srbije 90tih i šta ona donosi.
Back To Top